Την εξαγορά της ρουμανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Telemobil SA ανακοίνωσε η Cosmote. H σχετική συμφωνία υπεγράφη χθες στο Βουκουρέστι και αφορά το 100% των μετοχών της εταιρείας με αποτίμηση 205 εκατ. ευρώ. Η Cosmote θα διαθέσει 61 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των μετοχών, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει τις λοιπές υποχρεώσεις της Τelemobil, ύψους 146 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση αναμένεται να βάλει την Cosmote Ρουμανίας στην τεχνολογία δικτύων κινητής τηλεφωνίας 3ης γενιάς, καθώς η εταιρεία διέθετε μόνον άδεια 2ης γενιάς. Επιπλέον, η Telemobil παραδίδει στην Cosmote ένα πελατολόγιο 374 χιλιάδων πελατών, που θα διευρύνει αισθητά τη δική της πελατειακή βάση, η οποία στις 31/3/2009 ανερχόταν σε 6,1 εκατ. πελάτες. Τέλος, η κίνηση αυτή καθιστά λιγότερο πολυπληθή την αγορά κινητής τηλεφωνίας στη βαλκανική χώρα, η οποία πλέον μένει με τέσσερις παίκτες.

«Mε τη συμφωνία που υπεγράφη σήμερα, ανοίγει ένας νέος κύκλος ανάπτυξης και διεύρυνσης της πελατειακής βάσης για την Cosmote Ρουμανίας, καθώς η εταιρεία αποκτά άδεια και υποδομές 3ης γενιάς και CDMA, που της δίνουν τη δυνατότητα να προσφέρει στη ρουμανική αγορά πρωτοποριακές υπηρεσίες δεδομένων, αλλά και φωνής», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmote, κ. Μιχάλης Τσαμάζ. Σημειώνεται ότι περιουσιακά στοιχεία της Telemobil μπορούν ν’ αξιοποιηθούν και από την Romtelecom, θυγατρική του ΟΤΕ, για να προσφερθούν ασύρματες υπηρεσίες σε αραιοκατοικημένες περιοχές, όπου δεν υπάρχουν ενσύρματα δίκτυα.

Η Zapp κατέχει τηλεπικοινωνιακές άδειες CDMA 450 MHz και 3ης γενιάς (3G) στα 2100 MHz. Το 2008 τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 61 εκατ. ευρώ.

Η εξαγορά τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών της Ρουμανίας.