πηγή: www.enet.gr

Πυρά κατά του Facebook στη Γερμανία

Για παραβίαση του νόμου περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής κατηγορείται το Facebook στη Γερμανία καθώς συνέλεξε διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανθρώπων οι οποίοι δεν διαθέτουν λογαριασμούς στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Facebook έχει κληθεί να απαντήσει επισήμως για το ζήτημα μέχρι τις 11 Αυγούστου, ενώ μπορεί να κληθεί να καταβάλει πρόστιμο έως και 300.000 ευρώ.

Το λογισμικό του Facebook έχει την δυνατότητα να «ψάξει» στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ενός χρήστη να εντοπίσει και να υφαρπάξει τις διευθύνσεις του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα ονόματα των κατόχων τους. Στη συνέχεια προσκαλεί αυτούς τους ανθρώπους να γίνουν χρήστες της ιστοσελίδας του.

«Θεωρούμε ότι η καταγραφή των δεδομένων τρίτων είναι ανεπίτρεπτη βάσει των νόμων περί της προστασίας δεδομένων», σημείωσε ο Γιόχαν Κάσπαρ, ο αρμόδιος επίτροπος για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο Αμβούργο, όπου το Facebook διατηρεί γραφεία.

Η «εύρεση φίλων» από την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης έχει επικριθεί σε πολλές χώρες παγκοσμίως.Οι μη χρήστες του Facebook λαμβάνουν e-mails που τους ζητούν να εγγραφούν στην εν λόγω ιστοσελίδα και τα οποία φαίνεται ότι προέρχονται από έναν φίλο, αλλά στην πραγματικότητα έχουν αποσταλεί από την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. «Θέλουμε να αποδείξουμε ότι η γερμανική νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων ισχύει και για τις ξένες εταιρείες που έχουν χρήστες στη Γερμανία» πρόσθεσε ο Γιόχαν Κάσπαρ.