«Μην τα χαλάσουμε για μικροδιαφωνίες» κάλεσε χαρακτηριστικά τα κυβερνητικά στελέχη. Τί είπε ο πρωθυπουργός για την μετακίνηση των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων και για την διαπραγμάτευση με την τρόικα.

«Είμαστε κοντά στον στόχο μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι «τώρα ξαναγεννιέται η Ελλάδα, αύριο θα είναι ορατή σε όλους η προοπτική, ο Ελληνικός λαός ήδη βλέπει κάτι να αλλάζει και σύντομα θα αρχίσει και πάλι να ελπίζει».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «επιτυχή» διαπραγμάτευση με την τρόικα, μίλησε για τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία και επέστησε την προσοχή στους υπουργούς του ότι «δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση καθώς επίσης ότι δεν πρέπει για μικροδιαφωνίες να τα χαλάσουμε».

Επιμένοντας στο αισιόδοξο μήνυμα ο κ. Σαμαράς είπε: «πριν από μερικούς μήνες οι συνθήκες ήταν αληθινά ζοφερές, διαχειριστήκαμε καλά τα δύσκολα μέτρα, τώρα ήλθε η ώρα να διαχειριστούμε τις πρώτες ελαφρύνσεις, τις πρώτες μικρές ανακουφίσεις και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πράγματα πάνε καλά. Δεν μπορούμε τώρα να κάνουμε λάθη».

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα επισήμανε:

-το όποιο δημοσιονομικό κενό εντοπίστηκε, δεν χρειάστηκε νέα μέτρα.

-για πρώτη φορά υπήρξαν ελαφρύνσεις φορολογικών συντελεστών κυρίως στον φόρο ακίνητης περιουσίας που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

-για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε ότι είμαστε μέσα στους στόχους του προγράμματος.

-για πρώτη φορά θεσπίστηκαν πολλές δόσεις για την εξόφληση των οφειλών των ιδιωτών προς της εφορία και προς τις Τράπεζες.

-η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες προχωρά ενώ στο επόμενο Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προωθείται ρύθμιση για συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη, με σημαντικότερη την μετακίνηση των 25 χιλιάδων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή η διπλή αξιολόγηση θέσεων και προσωπικού σε όλο το Δημόσιο. Στα πλαίσια αυτά, 15 χιλιάδες θα απομακρυνθούν μέχρι το τέλος του 2014, από τους οποίους 4.000 μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς και από αυτούς 2.000 στο αμέσως επόμενο διάστημα. Για όσους απομακρύνονται τόνισε ο πρωθυπουργός θα προσλαμβάνονται ισάριθμοι νέοι μέσω ΑΣΕΠ κάτι που θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου. «Δεν χωράνε ούτε παιχνίδια ούτε παρελκυστικές τακτικές. Η Ελληνική κοινωνία περιμένει να δει αν είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε το ταμπού και θα είναι μαζί μας».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τις αρρυθμίες που παρατηρούνται «ευτυχώς όχι σε πολλές περιπτώσεις όταν κατατίθενται τροπολογίες σε νομοσχέδια χωρίς να έχουν προηγηθεί οι αναγκαίες διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κομμάτων».

Επέστησε την προσοχή στους υπουργούς του «όταν έχουν νομοθετική πρωτοβουλία, θα πρέπει να ενημερώνουν εγκαίρως και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση μέσω των αρμοδίων εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών ομάδων και να συνεννοούνται μεταξύ τους. Όταν κατά την διαβούλευση παρουσιάζονται προβλήματα και αντιρρήσεις θα ενημερώνεται αμέσως ο υπουργός Επικρατείας προκειμένου να επιλύονται τα προβλήματα πριν φθάσουν στην Βουλή».

Τα θετικά σημάδια

Τέλος ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα θετικά σημάδια:

-η ανεργία φρενάρει

-πάνω από τις μισές επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους σκέφτονται επενδύσεις

-μεγάλες ξένες επιχειρήσεις έρχονται στην Ελλάδα

-τα μεγάλα έργα ξεκινάνε πάλι

-η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες

-αμέσως μετά το Πάσχα ξεκινά η επιστροφή του εξαγωγικού ΦΠΑ

-ο φετινός τουρισμός θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού πήρε τον λόγο η υφυπουργός Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη η οποία μίλησε για ελλείψεις στο υπουργείο καθώς επίσης και ότι υπάρχει πρόβλημα στην συνεργασία της με συναρμόδιους υπουργούς για να λυθούν τα προβλήματα. Ο πρωθυπουργός την ρώτησε γιατί δεν τον ενημέρωσε και εκείνη απάντησε ότι προσπάθησε μέσω των συνεργατών του. Τέλος ο πρωθυπουργός την ρώτησε «γιατί δεν τον πήρε στο τριψήφιο;».

Πηγή : kathimerini.gr